Tim de Koning

“Het leukste aan werken voor Prespective? Je krijgt alle tijd én vrijheid om jezelf te ontwikkelen.”

Hoe kom je er achter hoe het nou écht is om voor een bepaald bedrijf te werken? Juist, je vraagt het aan de mensen die het elke dag doen! In dit interview spreken we met onze eigen Tim de Koning. Tim is 25 jaar jong, woont in Venlo en werkt inmiddels 2,5 jaar voor Prespective. Wat vindt hij het leukste aan zijn werk? Hoe zit het met de werkcultuur? Hij vertelt er uitgebreid over…

Wat doet Tim?

  • Develop code
  • Team work
  • Think outside the box
  • Complex math

  • Unity developer
  • Product design

Blijven plakken

Tim startte in 2017 bij Prespective. “Ik heb in Enschede gestudeerd en heb hier mijn afstudeeropdracht gedaan. Daarna ben ik ‘blijven plakken’,” lacht hij. “Ik ben nu R&D-ontwikkelaar. Het bedrijf bestaat al 13 jaar, maar de afdeling Research & Development werd 1,5 jaar geleden opgericht. En dus ben ik van begin af aan betrokken geweest.” Nu houdt Tim zich voornamelijk bezig met het analyseren van problemen: “Ik zet gewenste functies van onze klanten om in werkende functionaliteiten binnen ons softwareplatform.”

Vaardigheden leren doe je ‘on the job’

Opvallend detail: Tim mag dan wel developer zijn, hij heeft geen programmeer-achtergrond. “Ik heb Industrial Design gestudeerd. Daar heb ik geleerd hoe ik fysieke producten moet ontwikkelen. Deels kan ik dat toepassen op softwareontwikkeling. Maar het niveau van programmeren dat voor dit werk nodig is, heb ik hier on the job geleerd.” En dat is ook meteen één van de belangrijkste redenen voor Tim om bij Prespective te werken. “Je krijgt een ongekende vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Als er iets is waar je interesse in hebt en het is van toepassing op het werk dat we voor onze klanten doen, dan vinden we samen een manier om dat voor elkaar te krijgen,” legt hij uit.

Hoe ik te werk ga, dat bepaal ik zelf

Tim voelt zich heel vrij om zijn eigen pad uit te stippelen. “Prioriteiten stellen gebeurt natuurlijk in overleg,” vertelt hij. “Maar hoe ik te werk ga en wat ik precies doe, dat bepaal ik zelf. Als er dingen zijn die moeten gebeuren, overleggen we gewoon met elkaar en bespreken we wie wat oppakt. En als je iets leuk lijkt, dan geef je dat aan. Het geeft niet als je de vaardigheden om de taak uit te voeren nog niet hebt. Er wordt dan gewoon tijd vrij gemaakt, zodat je de benodigde skills kunt leren.”

De lijntjes zijn kort

Er zijn zoveel banen in deze regio, zeker als je een technische achtergrond hebt. Vooral de grote werkgevers zitten om talent te springen. Waarom koos Tim er dan juist voor om bij een kleiner bedrijf te werken? “Dit is natuurlijk mijn eerste baan, dus ik weet niet hoe het is om voor een grote multinational te werken, haha. Maar een kleiner bedrijf heeft me altijd meer aangesproken. De lijntjes zijn hier kort, de sfeer is informeel en iedereen kent elkaar. Je kunt zo bij de CEO binnenstappen. En dat is zeker niet overal het geval,” zegt hij.

Ook de snelheid van werken noemt Tim als een groot voordeel. “Als ik bijvoorbeeld merk dat we iets over het hoofd hebben gezien wat de klant hard nodig heeft, dan geef ik dat aan,” legt hij uit. “Die gevraagde functionaliteit kan ik dan vaak – samen met mijn collega’s die net wat meer technische kennis hebben dan ik – binnen een aantal weken voor de klant realiseren.”

 

 

Mensen zijn veel waardevoller als ze zich kunnen ontwikkelen

Denk je dat je bij een kleiner bedrijf als Prespective meer kans krijgt om jezelf te ontwikkelen? “Wellicht,” antwoord Tim. “Maar ik weet dat de heren die het bedrijf hebben opgericht allemaal dezelfde achtergrond hebben als ik. Zij wisten in het begin bijvoorbeeld nog weinig van zaken als sales en marketing. Dus ze snapten: als wij dit willen realiseren als bedrijf, dan moeten we die vaardigheden leren.”

“En daar komt denk ik die overtuiging uit voort: mensen kunnen veel waardevoller voor je bedrijf zijn als je ze de tijd en ruimte geeft om zich te ontwikkelen,” voegt hij toe. Ook de impact die je hebt op het product dat je samen maakt, noemt Tim als een groot voordeel: “Omdat we een relatief klein team hebben, levert iedereen een grote bijdrage. Niet alleen aan het product dat we ontwikkelen trouwens, maar ook aan de manier waarop we werken. Die hebben we binnen R&D de afgelopen 1,5 jaar samen ontwikkeld. En natuurlijk schaven we onze werkwijze voortdurend bij.”

Iedereen is heel begaan met elkaar

En de sfeer, hoe zit het daarmee? “Die is super relaxed,” zegt Tim lachend. “Iedereen kan met elkaar overweg. We maken de hele dag door flauwe grappen. Natuurlijk: er zijn genoeg momenten waarop iedereen stil en geconcentreerd aan het werk is. Maar je kunt altijd bij elkaar terecht voor een praatje. We zijn een hechte club, iedereen is heel begaan met elkaar. Een minder leuk voorbeeld: vorig jaar waren er een aantal sterfgevallen in de families van collega’s. Dan is iedereen aanwezig bij de uitvaart. Een veel leuker voorbeeld: volgend jaar ga ik trouwen en dan zijn al mijn collega’s uitgenodigd!”

Dat klinkt als een hele fijne, informele werkcultuur. “Dat is het ook echt!” bevestigt Tim. “En als je ergens mee zit – of het nou werkinhoudelijk is of op persoonlijk vlak – dan kun je dat aangeven. Er wordt altijd naar je geluisterd. Zo besprak ik een tijd geleden met mijn manager dat ik het best pittig vond om elke week 10+ uur in de auto te zitten. Er was meteen een oplossing: ik werk de vrijdagen nu vanuit huis. In principe staat in je contract dat je van half 9 tot 5 op kantoor moet zijn, maar je kunt echt wel andere afspraken maken. Ik start de overige dagen altijd vroeg, rond half 8, en ga op tijd weer naar huis. Zo ben ik de files voor.”

Doen wat je het allerleukst vindt

Oké tot slot, de hamvraag: waarom zouden mensen volgens jou bij Prespective moeten komen werken? “Wat het voor mij het aantrekkelijkst maakt, is de vrijheid die je hebt om je eigen pad uit te stippelen en je te ontwikkelen,” herhaalt Tim nog eens. “Het maakt niet eens uit wat voor achtergrond je hebt. Zolang je het interessant vindt, kun je het hier leren. Dan doe je gewoon wat je het allerleukst vindt. En dat is het belangrijkste, toch? Dan ga je écht met plezier naar je werk.”

 

Meer weten over werken bij Prespective en Unit040? Bekijk hier onze openstaande vacatures. Of stuur een open sollicitatie naar Marielle van Diesen via marielle.vandiesen@unit040.com.